VÝLET DO ŠAŠTÍNA A HOLÍČA

18.10.2012 11:06

V októbri 2012 sme si naplánovali púť do národnej baziliky v Šaštíne. Toto podujatie sa nám podarilo uskutočniť 18. októbra 2012.
 Sedemnásť ľudí sa vybralo ku slovenskej patrónke Sedembolestnej Panne Márii. Cestovali sme autami. V Šaštíne sme sa stretli s bratmi saleziánmi. Niektorí do našej národnej svätyne vstúpili prvýkrát.
Svätú omšu celebroval don Jozef Zachar – správca baziliky. V homílii nám priblížil históriu tohto pútnického miesta. Do Šaštína sa začalo putovať v roku 1564, keď Angelika Bakičová, manželka grófa Imricha Czobora, majiteľa šaštínskeho panstva, dala zhotoviť sochu Sedembolestnej, ako splnenie sľubu za vyslyšanie v rodinných trápeniach. Ľud si sochu veľmi uctieval, stalo sa mnoho zázračných telesných i duchovných uzdravení, za účastí 20 000 pútnikov bola v roku 1732 vyhlásená socha za zázračnú. V roku 1733 prišli do Šaštína Paulíni, ktorí začali stavať pútnický chrám i kláštor. Stavba bola financovaná zo zbierok ľudu a s prispením Márie Terézie. V roku 1762 bola vysviacka chrámu a prenesenie sochy na oltár. V tomto roku si pripomíname 250 výročie. Don Jozef nám vysvetlil význam hlavného oltára so sochou i krížom, kde je zobrazené naše vzkriesenie. Po svätej omši sme si poprezerali baziliku a navštívili sme múzeum. Pred bazilikou sme boli na mieste, kde začala história tohto pútnického miesta.
Po návšteve baziliky sme sa naobedovali v reštaurácii Jednička.  
Zo Šaštína sme sa vybrali smerom na Žilinu. Zastavili sme sa v meste Holíč pozrieť si zámok. Tento barokovo-klasicistický zámok vznikol na strategicky významnom mieste moravsko-uhorského pohraničia. Mal niekoľko majiteľov napríklad: Matúš Čák Trienčiansky, Žigmund Luxemburský, rodina Czoborovcov. V roku 1736 sa stal majiteľom zámku František Jozef Lotrinský, manžel Márie Terézie a nemecký cisár. Habsburgovci si tu vybudovali svoje letné sídlo, kde chodieval cisár a tak isto Mária Terézia na pobyty. K prehliadke chátrajúceho zámku patrí múzeum, kde sme videli keramiku, aká sa tu kedysi vyrábala. Na prvom poschodí sa nachádza zámocká kaplnka zasvätená Nanebovzatiu Panny Márie, kde je mramorový oltár a zachovaná časť výzdoby na stenách. Kaplnka má výbornú akustiku. V čase socializmu, keď tu sídlila škola tu bola premietacia miestnosť. Najreprezentatívnejšou miestnosťou zámku bola tzv. Čínska sála, kde sú zachované maľby na koži zobrazujúce čínsku krajinu. Ku konci prehliadky sme si pozreli podzemné chodby. Na tejto monumentálnej trojkrídlovej budove sme videli, ako sa niekoľko desaťročí začalo chátrať honosné sídlo, ktoré bolo letným reprezentačným sídlom habsburského cisárskeho dvora.
Z Holíča sme sa plní dojmov a zážitkov vybrali na spiatočnú cestu do Žiliny.
Výlet bol pre nás obohatením, navštívili sme Národnú baziliku a spoznali časť histórie cez zámok v Holíči.