VÝLET DO BOJNÍC

26.07.2012 08:09

Vo štvrtok 26. júla 2012 sme sa s desiatimi klientmi zariadenia zúčastnili výletu do Bojníc.
Tento výlet bol v rámci Filantropického detského tábora organizovaného CVČ Žirafa.

V stredu 25. 6. sme boli v Hájovni na sídlisku Hájik, kde prebiehal program. Porozprávali sme im o našom zariadení. Klienti povedali pekné svedectvá ako žijú v zariadení, pán Ivan im porozprával o nacvičovaní a hraní Krížovej cesty, pani Betka priblížila atmosféru Vianoc a pán Pavol im ukázal ako vyrába sedáky na stoličky. Priniesli sme so sebou aj rozpracované sedáky i vrkoče, s ktorých ich vyrába. Deti mali možnosť vyskúšať si, ako sa pracuje s týmto materiálom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nastúpili sme do autobusu, ktorý smeroval do Bojníc, kde už boli deti. Pamätali si nás z predchádzajúceho dňa, čo prispelo k príjemnej atmosfére počas cestovania. Potom sme absolvovali  prehliadku zámku. Neoddeliteľnou časťou zámockého areálu je park a lesopark, ktorý dotvára jeho pôsobivú kulisu. Pred zámockým vchodom stojí majestátna šesťstoročná Lipa kráľa Mateja s obvodom okolo 12,5 m. Podľa legendy pod ňou usporadúval rôzne hostiny a porady kráľ Matej Korvín.
Bojnický zámok je jedným z najstarších a najvýznamnejších slovenských hradov. Prvá písomná zmienka je z roku 1113.  Pôvodne bol dreveným hradom. Postupne v priebehu 13. storočia ho príslušníci rodu Poznanovcov prebudovali na kamenné sídlo. Hrad patril rôznym šľachtickým rodom – Matúšovi Čákovi Trenčianskemu, Thurzovcom, kráľ Matej Krovín ho daroval svojmu nemanželskému synovi Jánovi Korvínovi... Posledný šľachtický majiteľ Ján František Pálfi sa rozhodol hrad prebudovať na romantický zámok podľa vzoru francúzskych hradov. Vo svojom testamente vyslovil želanie, aby jeho sídla boli sprístupnené pre verejnosť. Od roku 1950 je zámok sídlom múzea.
Expozície prezentujú interiéry zámku dokumentujúce bývanie šľachty v uplynulých storočiach. Mimoriadne cenné je pôvodné zariadenie tzv. stredného hradu. Vzácne sú turecké tapety v Orientálnom salóne aj strop v Zlatej sále, kde sa nachádza obraz so ženou, ktorá má dve tváre.  Medzi zaujímavosti patrí obraz talianskeho umelca, ktorého schody z ktorejkoľvek časti miestnosti sa pozrieme, vždy máme pocit, že smerujú k nám. V zámku sa nachádzajú aj 4 krypty.
Súčasťou zámku je aj prírodná travertínová jaskyňa nachádzajúca sa 26 metrov pod úrovňou 4. nádvoria, ktorá je prepojená s hradnou studňou. Jej súčasťou sú dve sladkovodné jazierka. Jaskyňa má priemer 22 metrov a výšku 6 metrov. Prehliadkou jaskyne sme ukončili prehliadku zámku a rozlúčili sme sa s našim sprievodcom.



Zo zámku sme sa vybrali na prehliadku ZOO, ktorá existuje od roku 1955 a je najstaršou ZOO na Slovensku. Videli sme opice, rôzne vtáky ako sovy, orly, supy aj sokoly, ale aj papagáje, napríklad aru, pávy a plameniaky.  Pre medvede je vyčlenený veľký priestor, tak sme ich mohli sledovať oddelený vysokými stenami. Zaujímavosťou ZOO sú slony, ktoré sme si pozreli vo vnútri aj vonku.
Vzhľadom k tomu, že v ZOO prebieha rekonštrukcia a niektoré priestory sú uzatvorené a blížila sa búrka sme návštevu ZOO ukončili.
Cestou sme sa skryli pred dažďom, kde sme si zahrali rôzne hry a vybrali sme sa do reštaurácie na obed, ktorý nám veľmi chutil.
Cez zámocky park sme prišli na parkovisko k autobusu, ktorý nás plných dojmov a zážitkov priviezol podvečer do Žiliny.