POZNÁVACÍ VÝLET – PRAHA 2011

12.09.2011 09:18

V  dňoch  12  -  14.  septembra   2011  sme  navštívili   hlavné   mesto  Českej  republiky - Prahu.
Výletu sa zúčastnilo trinásť ľudí. Zo Žiliny sme vycestovali vlakom v ranných hodinách a na miesto sme dorazili na obed. Ubytovanie sme mali zabezpečené v kláštore bratov kapucínov na Hradčanoch.  Naším cieľom bolo spoznať históriu mesta a kultúrne pamiatky. Keď sme sa ubytovali, išli sme na prehliadku mesta.


Prehliadku Prahy sme začali jednou z najstarších častí mesta – Hradčanmi. Mali sme možnosť pozrieť si výmenu hradnej stráže. Našu pozornosť sme upriamili v prvom rade na: Katedrálu svätého Víta. Starými zámockými schodmi sme zostúpili do časti mesta – Malá strana.


Tu sme  zvonku  obdivovali na Malostranskom námestí chrám svätého Mikuláša a  veľký počet malých reštaurácií, hotelov a ob-chodíkov so suvenírmi. Potom sa naša pozornosť vrhla na Karlov most. Náš zrak sa kochal prekrás -nymi výhľadmi na okolie mosta a  samozrejme sme nezabudli obdi- vovať ani prekrásne sochy svätcov aj Malostrantskú a  Staromestskú vežu. Mostom sme sa dostali do časti mesta Staré mesto.


Karlovou ulicou popri Klementíne sme sa dostali na Staromestské námestie. Tu sme hlavne obdivovali radnicu zo svetoznámym Staromestským orlojom. Samozrejme sme si nenechali ujsť unikátne predstavenie procesiu dvanástich apoštolov. Túto prekrásnu procesiu obdivovali ľudia z celého sveta. Na námestí pri pomníku Jána Husa sme si symbolicky uctili pamiatku troch tragicky zomrelých hokejistov z českej hokejovej reprezentácie, ktorí zahynuli pri leteckej havárii v Rusku. Po malej prestávke sme sa pešo vydali Parížskou ulicou cez Čechov most, Letenské sady, Kráľovské záhrady naspäť do kláštora bratov Kapucínov.


Cestou naspäť sme sa kochali prekrásnymi výhľadmi na večernú Prahu.
Druhý deň sa opäť naša pozornosť upriamila na Pražský hrad a jeho okolie - Kráľovský palác, Kláštor sv. Juraja, Obrazáreň Pražského hradu a Zlatú uličku. Po obede a krátkej prestávke naša prehliadka pokračovala Zámockou ulicou na Malostrantské námestie k  chrámu svätého Mikuláša. Odkiaľ sme sa po Karmelitánskej ulici dostali až ku kostolu Panny Márie Víťaznej kde sme obdivovali vystavenú sošku Pražského Jezuliatka. Do kláštora bratov Kapucínov sme sa vrátili cez Schönbornskú  a Strahovskú záhradu.

Tretí a posledný deň nášho výletu sme sa venovali prehliadke Lorety a kláštornej záhrady. Po obede sme sa električkou a metrom presunuli na hlavnú stanicu a rýchlikom Hradčany sme sa vrátili domov. Bol to pekná prehliadka histórie Prahy, skúška našich vedomostí i organizačných schopností.